Türkiye Sigorta BirliÄŸi’nin düzenlediÄŸi basın toplantısında, sektörün 2017 yılına iliÅŸkin sonuçları ve gelecek dönem beklentileri deÄŸerlendirildi. Türkiye Sigorta BirliÄŸi BaÅŸkanı Can Akın ÇaÄŸlar sigortanın iÅŸlevlerine deÄŸinerek “Bugününü koruyamayan toplumlar geleceÄŸe güvenle bakamaz” dedi.
Yapılan toplantıda Türkiye Sigorta BirliÄŸi BaÅŸkanı Can Akın ÇaÄŸlar, sektörün 2017 sonu itibariyle prim üretiminin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artışla 46,5 milyar TL olarak gerçekleÅŸtiÄŸini ifade ederek, sektörün ekonomiye 119 milyar TL fon saÄŸladığını ve 8,2 milyon konuta,17,5 milyon araca, 1.5 milyon iÅŸletmeye teminat verdiÄŸini ayrıca 2,7 milyon kiÅŸiye de saÄŸlık teminatı saÄŸladığını vurguladı. Sektörün tazminat ödemelerine de deÄŸinen ÇaÄŸlar, geçen yıl sektörün toplam 28,4 milyar TL tazminat ödediÄŸini belirterek bunun günde, 112 milyon TL ödemeye tekabül ettiÄŸini ifade etti.
BaÅŸkan Can Akın ÇaÄŸlar sözlerine sektör gündemindeki Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili son geliÅŸmeleri aktararak devam etti. ÇaÄŸlar, 2017 yılında prim üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldığını, poliçe sayısının ise yüzde 6 artışla 17,5 milyona çıktığını söyledi. 2017 yılında trafik branşında sektörün elde ettiÄŸi her 100 TL için 118,4 TL hasar, 10 TL acente komisyonu ve 6 TL iletme gideri olmak üzere toplamda yaklaşık 134,4 TL ödediklerini belirtti.
Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım’daki güncel verilere de deÄŸinen BaÅŸkan ÇaÄŸlar, 14 yılda BES’te 6,9 milyon kiÅŸiye, OKS’de ise 1 yılda 3,4 milyon kiÅŸiye ulaşıldığını paylaÅŸarak, 2017 yılında OKS dahil BES’te katılımcı sayısının 10,3 milyona, fon büyüklüÄŸünün de Devlet Katkısı dahil 79,6 milyar TL ulaÅŸtığını ifade etti. Fon getirilerine de deÄŸinen ÇaÄŸlar, Bireysel Emeklik sisteminin on yılda enflasyonun ortalamada 2 puan üzerinde ve 2017 yılında ise 3,2 puan üzerinde getiri saÄŸladığını belirtti.
Otomatik Katılım sistemi ile ilgili olarak Birlik tarafından yaptırılan araÅŸtırmanın detaylarını da paylaÅŸan BaÅŸkan ÇaÄŸlar, araÅŸtırma sonuçlarının devlet katkısının sistemin en çok bilinen özelliÄŸi olduÄŸunu ortaya koyduÄŸunu ve sistemden çıkanların yaklaşık yarısının geçmiÅŸte yaÅŸanan olumsuz tecrübelerin etkisi ile sisteme olan güvensizliÄŸi gerekçe olarak gösterdiklerini vurgulayarak bu itibarla hükümetin Bireysel Emeklik Sistemini kurgularken katılımcıların kendi hesaplarını ÅŸeffaf bir ÅŸekilde görüp, yönetebilecekleri ÅŸekilde kurguladığını bu nedenle de oldukça güvenli olduÄŸunu, devletin gözetimi ve denetimi altında bulunduÄŸunu ifade etti.
Sigorta Sektöründeki yeni alanlara da deÄŸinen BaÅŸkan Can Akın ÇaÄŸlar, katılım sigortacılığının mevzuat altyapısının oluÅŸması ile birlikte geliÅŸeceÄŸini, bu kapsamda sunulan ürünlerin çeÅŸitleneceÄŸini böylelikle toplumda sigorta kapsayıcılığının artacağını belirtti. Kefalet ve alacak sigortalarının da gündemlerinde olduÄŸunu belirten ÇaÄŸlar, kefalet sigortası ile bankaların teminat mektubu ile icra ettikleri iÅŸlevin sigortacılık sektörüne de tanınmış olduÄŸunu böylelikle finansal eriÅŸimin ÅŸirketler nezdinde daha da kolaylaÅŸacağını, alacak sigortasının ise özellikle KOBÄ°’ler için finansal koruma saÄŸlamak adına büyük fırsat olduÄŸunu ifade etti. Devletin saÄŸlık sektöründeki yükünü azaltmada önemli bir fonksiyon icra etmesini bekledikleri “Tamamlayıcı SaÄŸlık Sigortası”nın hızlı bir büyüme kaydettiÄŸinin altının çizen ÇaÄŸlar, son dört yılda tamamlayıcı saÄŸlık poliçesine sahip kiÅŸi sayısının 64 binden 676 bin kiÅŸiye ulaÅŸtığını ifade ederek tamamlayıcı saÄŸlık sigortasının özel saÄŸlık poliçesine ulaÅŸamayan kiÅŸiler için önemli bir fırsat olduÄŸunu vurguladı.
Türkiye Sigorta BirliÄŸi BaÅŸkanı ÇaÄŸlar sigorta bilincinin ve sigortalılık oranının arttırılmasının insanımız ve ülkemiz adına önemini vurgulayarak basın toplantısını sonlandırdı.
Hk sigorta olarak, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki sigorta acenteleri arasında en seçkin hizmeti vermekteyiz.