Trafik kazalarında meydana gelen hasarlar trafik sigorta firmaları tarafından karşılanmaktadır. Ancak kaza neticesinde araçta meydana gelen onarım beraberinde aracın deÄŸer kaybının oluÅŸmasına neden olacak ve bu da satış sırasında kendisini ortaya çıkaracaktır. Kazalı bir araç satış sırasında piyasa deÄŸerinin altına düÅŸer. Bunun içinde kaza yapan bir aracın sürücüsünün en geç 2 yıl içerisinde deÄŸer kaybı davasını açması gerekir. Bu süre sonunda dava zaman kaybına uÄŸrayacaktır. Araç deÄŸer kaybı sonucunda eÄŸer ki haklı bulunursanız bu durumda zararınız kusurlu olan aracın sahibi ile sigorta ÅŸirketi tarafından tahsil edilebilir. Peki, bunun için nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor. Yani araç deÄŸer kaybı nasıl alınır, biliyor musunuz?
Åžimdi baÅŸa dönelim hepimiz biliyoruz ki aracımızla kaza yaptık ve suç karşı tarafta bu durumda aracınızın tüm hasarları karşı tarafın sigorta ÅŸirketi tarafından karşılanır. Ancak aracınızda da bir deÄŸer kaybı söz konusu olacak. Örnekleyelim aracınız 100 bin lira ve kaza sonrasında otomatik olarak 80-90 bin liraya düÅŸecek. Bu durumda ise sizin karşı sürücüye karşı deÄŸer kaybı tazminatı alma hakkınız var. Bu hasarın tutarı ise araçta meydana gelen deÄŸer kaybına göre deÄŸiÅŸecektir. Bunu etkileyen faktörler ise aracın model, markası ve kilometresi olacaktır. Bu deÄŸer kaybının ortaya çıkarılabilmesi için sigorta firmasından eksperler aracınızı görmeye gelecekler ve bir rapor tutacaklar. Bu rapor sonrasında sigorta tahkim komisyonuna baÅŸvurulacak bunun nedeni ise hak edilen bir deÄŸer kaybı oluÅŸursa tahsili icra yoluna kadar gidebilmesi içindir. Böyle durumlar için profesyonel danışmanlık desteÄŸi almanızı tavsiye ediyoruz çünkü bu sayede izleyeceÄŸiniz yol daha ustaca olacaktır.
Araçta meydana gelen deÄŸer kaybından ise kazaya neden olan aracın sigorta poliçesini oluÅŸturan ÅŸirket olacaktır. Ancak araçta trafik sigortası bulunmuyorsa bu durumda siz aracın ruhsak sahibine veya sürücüsüne dava açabilir ve zararınızın telafisini isteyebilirsiniz.
Araçtaki deÄŸer kaybının tespiti yapılırken ise bazı önemli faktörler göz önünde bulundurulur. Yukarıda da bahsetmiÅŸ olduÄŸumuz gibi durumlar ise aracın, hasar geçmiÅŸi, kilometresi, marka ve model bilgisi, üretim yılı, trafiÄŸe çıkış tarihi, pazar deÄŸeridir.