Modern ÅŸehir yaÅŸamının hızlı karmaÅŸası kalp saÄŸlığımızı ciddi oranda etkiliyor. Türkiye’de ve dünyadaki ölümlere baktığımız zaman birinci sırada gösterilen kalp damar hastalıkları da bu tehlikeyi günden güne büyütüyor. SaÄŸlıksız beslenme, stres, hava kirliliÄŸi ve sigara gibi sayılabilecek pek çok nedenler bizim saÄŸlığımızın bozulmasına neden oluyor. Bunların yanı sıra genetik faktörler, yaÅŸ ve cinsiyet gibi pek çok neden yaÅŸamımızı saÄŸlık açısından düÅŸündürmeye yetiyor. Peki, saÄŸlığınızı korumak için neler yapmalısınız? Nelere dikkat etmelisiniz?
Sporun mutlaka yaÅŸamınıza dahil olmasını saÄŸlamak zorundasınız. Günlük olarak yapacağınız egzersizler kolesterol ve kan basıncınızın düzenlenmesini saÄŸlar sizi ÅŸeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıklardan korur. Sporun mutluluk verici bir etkisi vardır. Uykunuzu düzenleyip kilonuzu kontrol altonda tutmanıza da yardımcı olacaktır. Bunun için haftada toplam 2,5–5 saatinizi mutlaka spora ayırmanız gerekiyor. YürüyüÅŸ, bisiklet, yüzme ve kayak gibi sporlar birbirine alternatif olarak yapılabilir.
Diyetinize dikkat etmeniz gerekiyor. SaÄŸlıklı bir vücut için sebze ve meyve gibi potasyum oranı zengin gıdaları tüketmeniz sizin faydanıza olacaktır.
Tüm bunları yapıyor olmanız sizin hastalıklardan uzaklaÅŸabileceÄŸiniz anlamına gelmiyor. Çünkü genetik faktörler saÄŸlığınıza her ne kadar da dikkat ediyor olsanız da sizi bulabiliyor. SaÄŸlığınız için Tamamlayıcı saÄŸlık sigortası yaptırdığınızda ise saÄŸlığınızı bozulmadan önlem aldığınız gibi olası durumlara karşında sigortalatmış olursunuz. Bu sayede devlet hastanelerinde kuyruk beklemeden anlaÅŸmalı özel hastanelerde konforunu yaÅŸayabilirsiniz.
Belli bir yaÅŸta vücut artık kendi kendine yetmeye zorlanacaktır. ÖrneÄŸin kolesterol bu noktada kendisini göstermeye baÅŸlar. Özellikle de 40’lı yaÅŸlardan sonra tüm saÄŸlıklı kiÅŸilerin 5 yılda bir kolesterol düzeylerini kontrol ettirmeleri gereklidir.
Kolesterol sonrasında tansiyonda sıkıntı yaratabilecek faktörlerdendir. SaÄŸlıklı durumdayken düzenli tansiyon takiplerinizi yaptırmanız sizin faydanıza olacaktır. yüksek tansiyon için söylenebilecek ÅŸey sinsi bir hastalık olduÄŸudur ve hiçbir zaman belirti vermez.
Stres ÅŸehir yaÅŸamının kaçınılmazıdır. Vücudunuzda adrenalini artırıp kronik olarak kalp hızınızı çoÄŸaltır ve bu da tansiyonunuzun yükselmesine neden olur. Stresle baÅŸ edebilmeniz için solunum egzersizleri yapmanız gerekiyor. bu sayede üzerinizdeki stresi azaltabilirsiniz.
Son olarak ise uyku düzeninize dikkat etmeniz gerekiyor. SaÄŸlıklı bir insanın günde 6–8 saat arasında kaliteli uyku uyuması gerekir. Bu sayede tüm vücut fonksiyonlarınız yeterli ÅŸekilde çalışacaktır.