Araçlar günlük yaÅŸamın bir parçası olmasının yanı sıra ekonomik olarak ömrünü tamamlama ve doldurma ya da kaza yapma veya herhangi bir nedenden dolayı kullanılmaz hale gelebilir. Böyle bir duruma gelen araç ise sahibinin isteÄŸi üzerine bir dilekçe ile birlikte hurdaya ayrılabilir. Ancak hurdaya ayrılabilmesi içinde belli iÅŸlemlerin yapılması ÅŸarttır. Bu iÅŸlemlerin başında vergi dairesinden alacakları vergi borcu yoktur yazısı ve iliÅŸik kesme belgesi olacaktır. Ekonomik ömrünü tamamlamış olan bu araçların trafikten çekilmesi önemli bir konudur çünkü trafikte seyir halinde olması demek aynı zamanda güvenlik konusunu da ortaya çıkaracaktır. Ä°liÅŸik kesme belgenizi de aldıktan sonra araç artık hurdaya çıkarılmaya hazırdır. Bu belgelerin üzerine hurdaya çıkarılmıştır ÅŸeklinde bir damga vurularak tescil belgesi aracın sahibine tekrar verilir ve tescil plakaları alındıktan sonra iptal edilir.
Bir araç hurdaya ayrılmışsa artık geri dönüÅŸü yoktur ve onarılsa ya da yenilense de artık tescil edilmezler ancak bu araçlar kullanılabilir durumda olan parçaları baÅŸka araçlara transfer edilebilir. Kullanılan bu parçalarda gerek duyulması halinde yeni aracın üzerine de iÅŸlenebilir.
Aracı hurdaya ayırmak için iÅŸlemleri mutlaka aracın en son tescil edilmiÅŸ olduÄŸu ilde yapmanız gerekiyor.
Araç hurdaya ayrıldıktan sonra araçla ilgili olan tüm bilgiler trafik tescil ÅŸubeye gönderilir ve durum elektronik ortama aktarıldıktan sonra vergi dairesine bilgi verilir.
HURDAYA ÇIKARILAN, SATILAN VEYA DEVREDÄ°LEN RESMÄ° ARAÇLAR
Resmi araçların hurdaya çıkarılması, satışı ve devirlerinde ilgili mevzuat gereÄŸince aracın hizmet dışı bırakıldığını gösteren tutanağın eklendiÄŸi bir yazı ile yetkili tescil kuruluÅŸuna müracaat edilir.