info@hksigorta.com.tr
0(312) 221-0013

Genel Sağlık Sigortası Nedir?

Türkiye’de hükümet SSK, emekli sandığı ve Bağ-kur’u tek bir araya getirerek SGK şeklinde bir kurum kurdu ve bu kurum 2012 yılı itibariyle de GSS uygulamasını başlatmış oldu. GSS’nin amacı ise Türkiye genelinde tüm vatandaşların hastaneye gitmeleri durumunda tedavi hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlamaktır. Eskiye baktığımız zaman yalnızca çalışan bireyler sigortalı olduklarından dolayı istedikleri bir hastaneye gidebiliyordu. Ama GSS sayesinde artık insanlar çalışmıyor olsalar da ödemeleri gereken primleri ödediklerinde istedikleri hastaneden faydalanabiliyorlar. 

Eğer ki siz GSS kapsamı içerisindeyseniz o zaman devletin size sunmuş olduğu haklardan tümüne ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz. Hatta fark ödemesi yaparak istediğiniz bir tedavi için özel bir sağlık kurumundan faydalanabiliyorsunuz.

Mesela bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Bir göz muayenesi oldunuz ve SGK’nın bunun için belirlemiş olduğu ücret 26 TL ve sizin gittiğiniz özel hastane de bu muayene 35 TL ise siz aradaki 9 TL’lik farkı ödeyerek özel hastanenin konforundan yararlanabiliyorsunuz.  Bu uygulama sayesinde vatandaşlar istedikleri bir hastane arasında tercih yapabilme hakkına sahip olabiliyorlar ve devletin hastanelerindeki yükte birazda olsa azalmış oluyor. Bugün pek çok özel sağlık kuruluşunda psikiyatri, diş, mammografi gibi değişik tedavi kalemleri için “fark ödemesi” istememektedir.

GSS’den Nasıl Yararlanırsınız?

GSS’den yararlanabilmek için gerekli olan bir takım koşullar vardır. Bu koşullar ise şu şekilde sıralanmıştır. 

  • Herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışıyorsanız,
  • Serbest tüccar olarak isteğe bağlı sigorta yaptırdıysanız,
  • Size “bakmakla yükümlü” olan en az bir kişi GSS’ye dahilse,
  • Yeşil kart veya sığınma belgesi sahibiyseniz,
  • Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaysanız,

Yukarıdaki şartların yerine gelmesi durumunda GSS’ye prim ödemesi yaparak bu haklardan faydalanabiliyorsunuz. GSS’ye prim ödemesi yapmanız gerekmemektedir. Bunların dışında kalan gruplar için ilgili kanunu detaylı bir şekilde gözden geçirmenizi öneriyoruz. Ayrıca ilk grup için unutulmaması gereken bir nokta da, “sigortalı çalışma” ifadesinin tam zamanlı çalışanları kapsamasıdır. Yani yarı zamanlı (part-time) çalışanların zorunlu sağlık sigortası primlerinin bir kısmı şirketleri tarafından ödenmekte, geri kalanı içinse kişilerin ödemelerini tamamlamaları gerekmektedir.

GSS uygulaması Türkiye’de başarılı bir şekilde uygulanıyor ve bu haktan yararlanan çok sayıda kişinin olduğunu da söyleyebiliriz.