info@hksigorta.com.tr
0(312) 221-0013

Kıymet Nakli Sigortası Nedir?

Sigorta sektörü içerisinde yararlanabileceÄŸiniz çok fazla hizmet türü vardır ve bunlardan bir tanesi de kıymet nakli sigortasıdır. Tahmin ediyorum ki bu sigorta türünün ne demek olduÄŸunu bilenlerin sayısı çok az ancak makalemizin devamını da okuduÄŸunuz da bu sigortadan yararlananların sayısının da hiçte az olmadığını fark edeceksiniz. Kıymet nakli sigortasından özel ve tüzel kiÅŸiler faydalanabilirler. Özellikle de bankalar bu sigortadan çok fazla istifade ederler. Banka sahibi olduÄŸu ya da bünyesinde korumakla yükümlü olduÄŸu kıymetli evrakları örneÄŸin hisse senedi, tahvil veya paraları zırlı bir araçla ve güvenlik nezaretiyle bir yerden baÅŸka bir yere naklederken kullanırlar. Sigortanın amacı burada meydana gelebilecek kayıpların teminini saÄŸlamaktır. Ancak banka zırhlı bir araç yerine posta yoluyla bu deÄŸerli evrakları taşıyorsa ve bu durumda silahlı bir gasp ya da soygun gibi durum söz konusu olmuÅŸsa o zaman kıymet nakli sigortası ödeme yapmayacaktır. Bu tarz risklerde güvence vermez. Ä°lk kez duyduÄŸunuz sigorta türlerinden bahsederken bir diÄŸer sigorta türü olan tekne ve navlun sigortasından da bahsetmenin doÄŸru olacağını düÅŸünüyoruz. Peki, bu sigortalar ne demektir?

Tekne Sigortası ve Navlun Sigortası Nedir?

Tekne sigortası yaptırmanın asıl amacı gemidir. Sigorta denizdeki, göl ya da nehirdeki teknenizi ya da karada henüz yeni inÅŸa edilen teknenizi sizin isteÄŸinize baÄŸlı olarak bazı risk durumlarına karşın güvence altına alan bir sigorta türüdür. Bu sigortayı isterseniz 1 yıllık olarak yaptırabileceÄŸiniz gibi isterseniz tek bir seferlikte yaptırabilirsiniz. Birde gemi Ä°nÅŸa sigortası vardır ki bu sigortayı geminizi karadan denize indirirken olası aksaklıklara karşın risklerin ortadan kaldırılması amacıyla yaptırabilirsiniz.  

Tekne sigortası poliçesi ticari olarak da yapılabilmektedir. ÖrneÄŸin tankerlerinizi, yatınızı ya da benzer deniz araçlarınızı uluslar arası standartlarda koruma altına alırsınız. Bu sigortada ÅŸartlar ise geminin özelliklerine göre farklılık gösterebilecektir. Peki hangi durumlarda sigorta devreye girecektir derseniz onu da ÅŸu ÅŸekilde listeleyebiliriz.

  • Sigortalı olan teknenin batması
  • Sigorta yapılan teknenin baÅŸka bir tekne ile çarpışması
  • Geminin rıhtım, duba gibi yerlere çarpması
  • Verilen risklerden dolayı oluÅŸacak kurtarma masrafları
  • Korsanlık
  • Yük veya yakıt yüklemesi, boÅŸaltılması veya yer deÄŸiÅŸtirmeler sırasında oluÅŸacak kazalar.
  • Deniz, göl vb. Suların riskleri
  • Uçak ve benzeri cisimlerin düÅŸmesi veya bunlardan düÅŸen parçaların çarpması
  • Deprem ve volkanik patlama
  • SavaÅŸ ve Terör
  • Ayrıca teknenin karada ve denizde deniz kazalarından yangın ve hırsızlığa kadar uÄŸrayabileceÄŸi birçok risklere karşı güvence verilmektedir.