Engelli raporu olanların belli ÅŸartların yerine getirilmiÅŸ olmasıyla birlikte araç alımlarında ÖTV’den muaf olduklarını biliyoruz. Amaç ise engelli vatandaÅŸların yaÅŸam konforunun daha da artırılmasıdır. Bunun için içinde engelli bireyin bu haktan yararlanabilmesi için %40 ve %90 üzerinde engelli raporları olması gerekiyor. Engelli raporuyla araç alımı ki ÅŸekilde deÄŸerlendiriliyor. Bunlardan birincisi %90 ağır engelli raporu olanlar ikincisi ise %40 engelli raporu olanlar. Bu iki rapor oranının arasındaki fark ise %40 ve üzeri raporu olan bireyin aracını kendisi kullanması gerektiÄŸidir. Peki, %40 engelli raporuyla araç alımı nasıl oluyor?
%40 ve üzeri engelli raporuna sahip olan bireyin araç atın almak istediklerinde öncelikli olarak bu durumlarını belgelendirmeleri gerekiyor. Raporun üzerinde ise özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığının belirtilmiÅŸ olması ÅŸartı var. Engelli kiÅŸinin bu aracı alması ve kullanabilmesi içinde H sınıfı ehliyetinin olması gerekiyor. Engelli kiÅŸi ehliyet için baÅŸvurduÄŸu zaman özel donanımlı aracıyla sınava girer ve bu sayede ehliyetini almaya da hak kazanır.
%90’ın altında engeli olan sürücülerinin araçlarında mutlaka kendi engellerine uygun olan özel aksamın yaptırılması gerekiyor. Burada da bu aracı ÖTV ödemeden alabilecektir. %40 ve üzeri engelli birey eÄŸer ki bu ÅŸekilde bir araç almış ise bu durumda aracını kendisinden baÅŸkası da kullanamaz.
Yukarıda % 40 engelli raporuyla araç alımını anlattık. Burada ise % 90 ağır engelli raporuyla araç nasıl alınabilir bunu anlatalım istedik. Bu ÅŸekilde hazırlanmış bir raporla araç alan kiÅŸilerin öncelikli olarak kendilerinin bu aracı kullanamıyor olması gerekiyor. Devlet buradaki hakkı ise engelli bireyin yakınları için saÄŸlamış durumda. Engelli bireyin satın aldığı araç bir baÅŸkası tarafından kullanılabilir. Bundan önce bu araçları kullanabilmek için belli bir akrabalık derecesinin olması gerekiyordu. Ancak günümüzde bu sisteminde ortadan kalkmış olduÄŸunu söyleyebiliriz. %90 engelli raporuyla araç alan bir kiÅŸinin aracı alımı sırasında mutlaka kendisinin de olması gerekir. Bu sayede aracın satışı onun üzerine yapılacaktır. Yukarıdaki durumun tam tersine bu ÅŸekilde bir raporu olan kiÅŸinin aracı kendisi kullanması ise yasaktır.