Bir araca oturduÄŸunuz zaman ilk olarak dikkat etmeniz gereken güvenlik konusu olacaktır. Bunun içinde koltuÄŸa oturur oturmaz emniyet kemerini baÄŸlamaya önem vermelisiniz. Otomobillerde artık güvenlik ön planda tutulduÄŸu içinde kemerin baÄŸlanmaması durumunda rahatsız edici bir ses çıkarıyor. Bundan rahatsız olmamak isteyen kiÅŸilerde ya emniyet kemerini takıyorlar ya da buraya bir kilit takıyorlar. Emniyet kemerini baÄŸladığınız zaman can güvenliÄŸinizi artırmış olursunuz ancak bu sesi susturmak için kullanacağınız bu kitler sizin için çok pahalıya da patlayabilir.
Emniyet kemerini arkadan baÄŸlamak yerine leÄŸen kemiÄŸinizin üzerinden üst omzunuza doÄŸru geçmelidir. Bu sayede doÄŸru bir koruma saÄŸlamış olursunuz. Bir kemerin fayda saÄŸlayabilmesi için en iyi ÅŸekilde takılması gerekir. Kemer farklı boylardaki insanlar için ayarlanabileceÄŸinden dolayı kendinize göre tam olarak ayarlamanız gerekir. Bir çarpışma esnasında kemerin makarası kitleneceÄŸi içinde sizin aracın içinden dışarıya doÄŸru gitmenizi ya da koltuÄŸunuzdan fırlamanızı önleyecektir. Genelde biz türk insanı olarak kısa mesafelerde kemer takmak istemeyiz çünkü çok iÅŸe yaramayacağını düÅŸünürüz. Fakat kazalara baktığımız zaman emniyet kemerine en çok kısa mesafelerde ihtiyaç duyuluyor. Aksi takdirde ölümlü kazalar çok fazla oluyor. Yapılan istatistiklere göre sürücüler ölümlü kazaların büyük bir bölümünü evlerine 35–40 kilometre kala yaşıyorlar. Bu kazalara baktığımız zaman ise %35 oranındaki kiÅŸinin emniyet kemeri takmadıkları görülüyor. Eskiyle bugünü kıyasladığınız zaman artık bu ve bunun gibi bilgilendirici yazılar sayesinde insanlar kemer kullanımına önem veriyorlar.
Emniyet kemeri takılmış bir araçla yapılan kazaların %70’lik bölümünde sürücü ölümle karşılaÅŸmıyor.
Uzmanların yapmış oldukları araÅŸtırmalar ve otomobil sürüÅŸ testleri içerisinde yapılan incelemeye göre kemer baÄŸlı olunduÄŸunda ciddi bir durumdan da uzak kalınıyor. Bazı sürücülerin kafasında ÅŸu vardır. Kısa mesafe ve yavaÅŸ giden bir araçta emniyet kemeri baÄŸlanmadığında sıkıca tutunup zarar görmenin önüne geçilebilir. Trafik kazalarını göz önünde bulundurduÄŸumuzda ise en yavaÅŸ bir çarpışmada bile ciddi bir sarsıntı olacak ve bir yere tutunabilmek imkansız olacaktır. Åžimdi buna bir örnek vermek gerekirse kolumuzdaki kaslar en fazla 25 kg’a kadar dayanabiliyor. Ancak siz bir duvara vurduÄŸunuz zaman hızınızın 50 km olduÄŸunu düÅŸünürseniz burada 75 kg’lık bir güç meydana geliyor ve dolayısıyla sizin dokunmanız tutunmanız mümkün olmuyor.