Akünün görevi elektrik enerjisinin kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç duyulması anında da bunu tekrar elektrik enerjisine çeviren bir depolama aracıdır. Kısa bir ÅŸekilde özetleyecek olursak elektrik devresiyle kimyasal bir tepkime oluÅŸturarak bunun elektrik enerjisine çevrilmesidir. Akü mutlaka her araçta bulunması gereken bir parçadır. Arızası olması ya da hiç olmaması durumunda aracın çalışması mümkün deÄŸildir.
Aküler kendi içerisinde de farklı çeÅŸitlere ayrılmaktadır. Akaryakıtla çalışan araçların büyük bölümünde 12 voltluk aküler bulunur. Toplam 6 elemandan oluÅŸur ve bunlar seri olarak birbirine baÄŸlıdırlar. Akü genelde dört adet pozitif ve beÅŸ adette negatif yüklü olan plakalardan meydana gelirler.
Akünün görevlerine baktığımız da aydınlatmadan tutun çalıştırmaya ve ateÅŸleme varıncaya kadar pek çok görev alırlar. Genel olarak ise amacının aracın motorunun çalıştırılmasını saÄŸlamaktır. Bugün akü teknolojisi araçlarla birlikte hızlı bir ÅŸekilde geliÅŸim göstermektedir. Yeni nesi olan bu aküler oldukça kullanışlıdır. Akülerin geliÅŸtirilmiÅŸ olması onların bakım ve onarım gibi ihtiyaçlarını da ortadan kaldırmıştır. Bunun içinde yeni nesil araçların tamamında bakım gerektirmeyen aküler bulunur. Yeni nesil akülerde AGM teknolojisi ve bunun yanında start- stop gibi iÅŸlemler daha yüksek.
Akülerin çalışma ÅŸekline baktığımız da birbirini tetikleyen belirli bir sıralama halindedirler. BaÅŸlangıç olarak aydınlatma, çalıştırma ve ateÅŸleme prensibini benimser. Aracınızda motoru çalıştırdığınız zaman alternatör tarafından araca bir elektrik akımı gönderilir daha sonrasında ise SLI tipli yani asitli aküler kurÅŸun sayesinde ciddi bir patlama meydana getirir bu patlamanın ardından ise akım serbest bırakılır. Bunun sonucunda da akü hızlı bir ÅŸekilde ÅŸarj edilmeye baÅŸlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra akü sayesinde araçtaki elektrik ihtiyacı da karşılanmış olacaktır. Akünün bu kadar önemli olduÄŸunu anlattık ancak bazen beklemediÄŸimiz bir zamanda aküler arızalanabilirler. Bu arızalar ise ÅŸ ÅŸekilde belirtilebilir.
Aracınıza bindiniz ve kontağı çevirirsiniz farları açarsınız marÅŸ yapıldığında eÄŸer ki aydınlatmanız tam olarak saÄŸlanmıyorsa bu durumda akü normaldir. Ancak marÅŸ basarken farlar gidip geliyor veya farda sönmeler oluyorsa bu bir arıza nedenidir.
Bunun için aracınızı çalıştırmadan yarım kontak yapın ve araçtaki ışıkları kontrol edin eÄŸer ışıklar yanmıyorsa bu durumda akünüz bitmiÅŸ ya da arızalanmıştır.