info@hksigorta.com.tr
0(312) 221-0013

2019 Noter Satış Ücreti

EÄŸer siz de yeni bir araç almayı ya da satmayı düÅŸünüyorsanız o zaman aracın devir iÅŸlemleriyle ilgili olan bu makalemizi dikkatli bir ÅŸekilde okumalısınız. Çünkü notere gitmeden önce ihtiyacınız olacak. Kısaca bilgi vermeden önce belirtmek gerekirse 2018 yılı için noter satış ücreti 163,50 TL’dir.

Noter Satış Ücreti 2019

Noter satış ücreti 2019 yılı için ÅŸu an 2018 yılı rakamları geçerli olduÄŸu için 163,50 TL olarak belirtelim yeni rakamlar açıklandığı zaman onu makalemiz içerisinde ekstra bilgilendireceÄŸiz. Aracın plaka deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılacaksa eskiden alınan ücret ÅŸu an itibaren kaldırılmış durumda. Yalnızca yeni plaka bastırmak için Åžoförler odasına 80 TL bir ücret ödemesi yapılması gerekiyor. 

Noterde Satış Ücretini Alıcı mı Satıcı mı öder?

Aslında bu durum birçok kiÅŸi tarafından biliniyor olsa da yine de biz bu konuda hiçbir bilgisi olmayanlar için belirtelim istedik. Notere aracınızı satmaya gittiÄŸiniz zaman bu geleneksel bir alışkanlık olmuÅŸ ve bir zorunluluÄŸu olmamasına karşın tüm masraflar alıcı tarafından ödenecektir.  Buradaki önemli husus ise alıcının satıcıdan bu ücreti ödemesini istemesiyle yani pazarlık yapılmasıyla mümkün olacaktır. EÄŸer taraflar aralarında anlaÅŸma saÄŸlanırsa bu ücret satıcı tarafından ödenecektir. Bu nedenle de noterde maÄŸdur olmamak adına bu durumu notere gitmeden önce kendi aranızda kesinleÅŸtirmiÅŸ olmanız gerekiyor. Orada ekstra bir zaman kaybı yaÅŸamamak için bu önemli bir konudur.

Satıcı Parasını Ne Zaman Alır?

Notere gitmeden önce alıcı kendi parasını ayarlamalıdır. Bu normal olan bir durumdur. Notere gittiniz tüm iÅŸlemleriniz tamamlandı ve noterin size soracağı soru “ alacağınız kaldı mı, paranızı aldınız mı? Diye soracaktır. EÄŸer siz alacağım var derseniz noter orada paranın kalan bölümünün verilmesini ister ve iÅŸlemlerin devam etmesine izin vermez. Ancak siz paranızın tamamını aldığınızı söylerseniz imza atmanız saÄŸlanacaktır. EÄŸer ki siz alacağınızı almadan aldım derseniz direk olarak aracın tescili karşı tarafa geçeceÄŸinden dolayı sonradan herhangi bir hak iddia edemezsiniz. Etseniz de artık çözüm olmayacaktır. Noterde para meselesi bir anlamda güven ile alakalı bir durumdur. EÄŸer ki siz aracınızı sattığınız kiÅŸiyi daha önce tanıyorsanız zaten aranızda parasal konularda herhangi bir sorun da çıkmayacaktır.