info@hksigorta.com.tr
0(312) 221-0013

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ödemezsem Ne Olur?

Türkiye’de pek çok ÅŸeyin vergiye endeksli ve baÄŸlı olduÄŸunu biliyoruz. Bunun içinde verginizi ödememeniz demek diÄŸer iÅŸlemlerinizin de yapılmamasına neden olacaktır. Yani aracınızı satmak istediÄŸiniz zaman bu borç sizin karşınıza çıkacak ve verginizi ödemeden aracınızı satamayacaksınız. Aynı zamanda elektronik haciz durumuyla karşı karşıya kalmanızda mümkün olacaktır.

MTV Ne Zaman Ödenir?

MTV yani motorlu taşıtlar vergisi her yıl 2 taksit ÅŸeklinde ödenebilmektedir. Bu taksitlerin tarihleri ise 1–31 Ocak arası ve 1–31 Temmuz arasında ödenmeleri gerekir. Otomobilinizin modeli ve silindir hacmine göre vergilendirileceÄŸinizden dolayı aynı model ve aynı silindir hacmine sahip olan araçlar aynı vergi tutarlarını öderler. EÄŸer ki siz vergi ödeyeceÄŸiniz rakamın az olmasını istiyorsanız o zaman silindir hacmi 1300 CC altında olan araçları tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü vergi ödemelerinde en düÅŸük rakamları bu silindir hacmindeki motorlar ödemektedir. 

MTV Nasıl Ödenir?

Yukarıda da belirtmiÅŸ olduÄŸumuz gibi MTV ödemelerinizi ocak ve temmuz ayları içerisinde ödemeniz gerekiyor. Ödemelerinizi ise Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı Ä°nternet vergi dairesinden, bankalardan, vergi dairelerinden, bankamatiklerden ya da internet üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme yapabileceÄŸiniz gibi genelde bankalar vergi dönemleri içerisinde daha fazla taksit seçeneÄŸi sunarak müÅŸterilerine de bu yönde kolaylıklar saÄŸlamaktadır. MTV vergilerinizi düzenli ödediÄŸiniz takdirde gecikme cezası ve benzer ceza durumlarıyla karşılaÅŸmazsınız. Bunun içinde belirtilmiÅŸ olan tarihler arasında ister peÅŸin isterseniz taksitle ödemenizi gerçekleÅŸtirebilirsiniz.

Hangi Araçlar Ä°çin Mtv Ödenmesi Gerekmez?

  • Piyasada hususi ve ticari anlamda seyreden her araç Motorlu taşıtlar vergisi ödemek zorundadır ancak. Bazı kurumlara ait araçlar vardır ki onların vergi ödemesi gerekmez. Sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, köy tüzel kiÅŸilikleri ve Türkiye Kızılay DerneÄŸi adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar,
  • Elçilik ve konsolosluk araçları, ancak burada karşılıklı devletlerarasında mutabakat olması gerekiyor. 
  • Engel derecesi %90 ve üzerinde olan kiÅŸilerin almış oldukları araçlar.
  • Engelli özel tertibatlı araçlar
  • Hurda haline gelmiÅŸ olan araçlar