Aracıyla seyir halinde ya da yolcu koltuÄŸuna oturan kiÅŸilerin her zaman bir risk altında olduklarını bilirler. Çünkü kaza ansızın gelen ve beklenmedik sonuçlara neden olabilecek bir durumdur. Bunun içinde aracınızla yola çıkmadan önce mutlaka dikkat etmeniz ve yapmanız gereken iÅŸlemlerin olduÄŸunu bilmelisiniz. Yapılması gereken iÅŸlemlerin en başında gelen zorunlu trafik sigortası belli bir ücret karşılığında yapılır ve kaza neticesinde sorumlu sizin olmanız durumunda karşı tarafların hasarlarının karşılanmasını saÄŸlar. Kısacası bir anlamda diÄŸer sürücünün maddi hasarlarını karşılayan bir sigorta türüdür.
Trafik kazalarına baktığımızda ise genelde dikkatsizlik, kurallara uymama hali, yorgunluk, aşırı hız gibi nedenler istatistikleri zorlayanlar arasında bulunuyor. Bunun için emniyet genel müdürlüÄŸü gerek denetimlerle gerekse uyarı mesajlarıyla sürücüleri daima bilinçli tutmaya çalışıyorlar. Tüm bunlara raÄŸmen kazanın beklenmedik bir ÅŸekilde geliÅŸmesi de bir takım sorunların ön plana çıkmasını saÄŸlıyor. ÖrneÄŸin trafik kazasında kiÅŸinin vefat etmesi halinde tazminat nasıl alınıyor bu konu merak edilenler arasında gösteriliyor.
Trafik sigortası zorunlu olan bir uygulama bu nedenle de aracınızın sigortası yoksa polise yakalanmanız halinde ceza kesilir ve aracınız baÄŸlanır. Kısacası maÄŸdur olmaya o noktada baÅŸlayacaksınız. Bu bir anlamda sonraki iÅŸlemler içinde zaman ayırmanız ve para harmanız gerektiÄŸinin bir baÅŸlangıcıdır. Trafik sigortasının amacı karşı tarafta meydana gelebilecek hasarların karşılanmasıdır. Dolayısıyla sizin sigortanız yoksa kaza meydana geldiÄŸinde karşı taraftaki tüm masrafları sizin karşılamanız gerekiyor. bu da sigorta yaptırmaktan çok daha pahalıya gelecektir.
Trafik sigortanız var ve bir kaza yaptınız bu durumda aracınızın masrafları sigorta tarafından karşılamaz. Ancak karşı tarafta maddi hasar meydana gelmiÅŸ hatta vefat durumu söz konusu olmuÅŸsa o zaman tazminat hakkı da iÅŸin içine girecektir. Bu durumda vefat eden kiÅŸinin yakınları en geç 8 gün içerisinde durumla ilgili olarak belgelerle birlikte sigorta ÅŸirketine baÅŸvurması gerekiyor. Burada istenilen belgeler ise kaza tespit tutanağı, veraset ilamı, nüfus kayıt örneÄŸi, vefat muayene tutanağı, vefat eden kiÅŸinin en son gelir belgesi ve vefat kiÅŸinin hesap bilgileri sigorta ÅŸirketine 8 gün içerisinde verilmelidir.
Verilen bu belgelerin incelenmesi ve iÅŸleme alınmasının ardından ölümlü kazalarda trafik sigortası da tazminatı 30 gün içinde yapmak durumundadır.