Genel SaÄŸlık Sigortasının temel amacı insanların saÄŸlık hizmetinden faydalanmalarını saÄŸlamaktır. 18 Yaşını dolduran her Türk vatandaşının GSS’ye katılması ÅŸarttır. Hasta olan kiÅŸilerin hastane ve ameliyat gibi yoÄŸun bakım gerektiren tedavilerden faydalanabilmesi için bu sigortayı yaptırmaları gereklidir. Ancak bu sigortadan yararlanabilmek için belli bir ücret ödenmesi gerekir. GSS 2012 yılından sonra zorunlu hale getirilmiÅŸtir. Ancak Türk vatandaşı olmayan kiÅŸiler kendi istekleri doÄŸrultusunda bu sigortayı yaptırabilirler.
Bu sigortadan yararlanabilmek için eve giren gelir asgari ücretin üçte birinden az olması gerekir. Yani bu da 676 TL gibi bir rakam yapıyor. Bu rakamın altında bir geliriniz varsa bu durumda GSS primi ödemeden saÄŸlık hizmeti alabilirsiniz.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kişilerin tamamı zorunlu olarak GSS kapsamına girmek zorundadır.
GSS prim borç sorgulamayı internet üzerinden yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden GSS prim borcunu ödeyebilirsiniz.
GSS borcunun 60 günden az olması, gelir testinin yaptırılmış olması ve gelir testi neticesinde 676,5 TL’den az gelir kazandığının kesinleÅŸmesi halinde vatandaşın muayene olabilme hakkı bulunmaktadır.
GSS borcu 12 aylık olarak taksitler ÅŸeklinde ödenir. Aylık taksit miktarı ise 60 TL gibi bir rakam olarak belirlenmiÅŸtir. Ancak bu borcu ödemek istemiyorsanız bu durumda yukarıda da belirtmiÅŸ olduÄŸumuz gibi asgari ücretin 3’te birinin altında bir gelirinizin olduÄŸunu belgelemeniz gerekiyor. bunun içinde muhtardan alacağınız fakirlik ilmuhabiri ile bunu belgelemeniz mümkün olacaktır.
VatandaÅŸların ÅŸu an bu uygulama ile ilgili eleÅŸtirilerinin sürdüÄŸünü de söylemenin yerinde olduÄŸunu belirtebiliriz. Çünkü zaten geliri az ya da hiç olmayan kiÅŸilerin bu parayı ödemelerinin zorunlu olduÄŸunu düÅŸünürseniz bunun ciddi rakamlar yapmış olduÄŸunu görebilirsiniz. Hatta bu borcu ödeyemeyen kiÅŸi sayısının da fazla olduÄŸunu söylemek mümkün. GeçtiÄŸimiz yıllarda çıkarılmış olan yapılandırma da bunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.