TC sınırları içerisinde yaÅŸayan her vatandaşın 18 yaşını doldurmasıyla birlikte ehliyet için baÅŸvurma imkanı söz konusudur. Ancak herkesin ehliyet alabilmek gibi bir yeteneÄŸi olması beklenemez. Ehliyet almak ne kadar doÄŸal bir süreç ise alamamakta aynı ÅŸekilde normaldir. Bunun içinde öncelikli olara ehliyet sınavına girdiniz ancak geçemediniz kendinize çok sıkıntı etmenize gerek yoktur. Ehliyet sınavları Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından düzenlenir ve iki aÅŸamada gerçekleÅŸtirilir. Bunların ilk aÅŸamasında sürücülere stajyer sürücü ehliyeti verilecektir. Bu son yapılan düzenlemeyle birlikte yürürlüÄŸe girmiÅŸ olan bir iÅŸlemdir. Ä°lk kez ehliyet alan birisi ilk önce 2 yıl boyunca stajyer sürücü olarak tanımlanacaktır. Bunun nedeni ise eskiden ehliyet sınavının kolay olduÄŸu ve burada hatta torpil gibi bir iÅŸleminde döndüÄŸüydü. Sistem bunun için getirildi ve trafikte de sürücülere bir düzen getirilmesi saÄŸlanmış oldu. Yeni ehliyet alan bir sürücü 2 yıl içerisinde 100 puana sahip olacaktır ve her hatası bu puandan düÅŸmesine eden olur. Dolayısıyla stajyer sürücü olup olmaması da buradan alacağı sonuca göre deÄŸiÅŸiklik gösterir. Gelelim asıl konumuz olan ehliyet sınavında en çok neden kalınıyor? Sorusunun yanıtını vermeye.
Yukarıda da belirtmiÅŸtik ehliyet sınavı iki aÅŸamada gerçekleÅŸtiriliyor. Birincisi yazılı sınav ikincisi ise uygulamalı direksiyon sınavı. Bu sınavların en önemlisi direksiyon sınavıdır. Çünkü burada hata payınızın kesinlikle olmaması gerekiyor. Birçok kiÅŸi yazılı sınavdan baÅŸarıyla geçiyor olsa da konu direksiyona geldiÄŸinde tıkanıp kalıyor. Bunun en büyük nedeni ise sürücü kursunun derslerine katılmamak.
Sürücü kurslarındaki genel derslere baktığımız zaman geçmiÅŸ sınavların benzeri oluyor. Bu nedenle de genelde sürücü adayları yazılı sınavdan baÅŸarıyla çıkarlar. Yazılı sınavda adaylara 50 adet soru sorulur ve bu sorulardan en az 35 adetinin doÄŸru olması sınavı geçmeniz için yeterli olacaktır. Bunun içinde baÅŸtan savma olarak sınava girmeniz burada baÅŸarı elde etmenizi de engelleyecektir.
Yukarıdaki tanımlamadan anlaşılacağı üzere ehliyet almak isteyen kiÅŸiler genellikle direksiyon sınavından geçemiyorlar ve nedeni ise pratik yapılmamasından kaynaklı. Sürücü adayları direk olarak yazılı sınavın kötü geçebileceÄŸine odaklanarak tüm dikkatlerini bu alana odaklarlar ve burada baÅŸarılı olacağım diyerek iÅŸin pratiÄŸi biraz daha geri plana atılır. Bu da ister istemez direksiyon sınavından kalınmasına neden olacaktır.