Türkiye’ de yaklaşık olarak 15 milyon araç bulunuyor ve bu araçlarında yarısını özel araçlar oluÅŸturuyor. Yeni üretilen araçlarla birlikte her gün 500 aracında daha trafiÄŸe çıktığını düÅŸünürseniz bugün özellikle büyükÅŸehirlerde yaÅŸanan trafik karmaÅŸasının normal olduÄŸu da biliniyor. Türkiye’de ulaşımın sürekli olarak gözden geçiriliyor olması yeni yollar ve eskiyen yolların yapılması da bu durumda kaçınılmaz bir hal almış oluyor. Trafikte seyir halindeki araçlara baktığınız zaman birbirine benzer model ve renklerden oluÅŸtuÄŸu görülüyor ve bu araçlarında karıştırılmaması amacıyla plaka sistemi getirilmiÅŸ.Plakalar kurumlara, ÅŸahıslara ve mesleklere özgü olarak alınabiliyor ve sürücüler ihtiyaç durumunda ya da meraklarından özel plaka nasıl alınır sorusunun yanıtını bilmek istiyorlar. Çünkü bu plakaları alırken aynı zamanda bir ücret ödenmesi gerekiyor.
Yeni bir araç aldığınız zaman aracınızın plakasının özel olmasını isteyebilirsiniz. Ancak alacağınız plaka için mutlaka o ÅŸehirde ikamet etmeniz gerekiyor. EÄŸer ki siz o adreste ikamet etmiyorsanız bu durumda size özel plaka verilmesi mümkün olmayacaktır. Böyle durumda da size verilecek olan plaka neyse onu almak zorunda kalırsınız. Bu yeni bir araç almış olsanız da ikinci el bir araç alsanız da aynı durumdur.
Plakaların başında bulunan ÅŸehir kodları asla deÄŸiÅŸmez. Yani 06 plakalı bir araç almışsanız bu rakam deÄŸiÅŸmez sizin yapmanız gereken ÅŸey 06 ÅŸirket ismi 18 ÅŸeklinde olacaktır. Bu ÅŸekilde bir plaka alabilmeniz için ise öncelikli olarak ilçe emniyet müdürlüÄŸüne gidiyorsunuz ve baÅŸvuruda bulunuyorsunuz. Åžirket adına çıkaracağınız bir plaka için imza sirküsü, son 6 aylık faaliyet belgesi ve vekâletname. Bunun dışında yapmanız gereken herhangi bir ÅŸey yok. EÄŸer ki baÅŸvurunuz olumlu olarak sonuçlanırsa o zaman yıllık olarak 5–15 bin arasında bir vergi ödemek durumunda olursunuz.
Åžahıslar için alınacak olan plakalar biraz daha basittir. Burada plaka üzerinde kurum ve ÅŸirket adı gibi kısıtlamalar olabilir. Bunlara baÅŸvurmak için ise trafik tescil ÅŸubelerine gitmeniz gerekiyor. Bu plakalar için her yıl belli bir vergi ödersiniz ancak bu türde olan plakalar çok fazla ilgi görmezler.
Özel plakalar çok fazla kiÅŸi tarafından ilgi görmüyor olsa da devletin yine de kiÅŸiler ve ÅŸirketler üzerinde bu ÅŸekilde uygulamış olduÄŸu bir tasarruf hakkı vardır. Bunun içinde almak istediÄŸiniz özel plaka boÅŸta olması halinde belirtilmiÅŸ olan vergi rakamlarını ödeyerek alabilirsiniz.