Aracınızla seyahat halindeyken beklenmedik bir ÅŸekilde kazaya karıştınız ve kaza neticesinde de iki tarafta da maddi hasar meydana geldi. Bu durumda yapılması gereken ilk iÅŸlem kaza tespit tutanağının doldurulmasıdır. Çünkü sigorta iÅŸlemleri açısından bu önemli bir konudur. Kaza tutanağının amacına baktığımız zaman tarafların gözünden kazanın nasıl meydana geldiÄŸinin anlatılmasıdır. Bu tutanak sayesinde sürücüler kaza anını da resmi olarak kayıt altına almış olurlar. Tutanaklar için eskiye bakarsak trafik polisinin gelip olay yerinde inceleme yaptıktan sonra tutanak tutulması saÄŸlanırdı. Ancak o zaman trafikte saatlerce polisin gelmesini beklemek trafiÄŸi alt üst ettiÄŸi gibi sürücüleri de zor duruma düÅŸürmekteydi. 2008 yılında alınmış olan bir karar neticesinde ise maddi hasarlı trafik kazalarında artık sürücülerin kendileri arasında tutanak tutmaları yeterli olabiliyor. Ancak sürücülerin de kendi aralarında tutmaması gereken bir takım durumların olduÄŸunu da bilmek gerekiyor. Bu durumlara bakacak olursak ÅŸu ÅŸekilde belirtebiliriz.
Kazaya karışan yalnızca bir araç ise ve maddi hasar oluÅŸmuÅŸsa o zaman kaza tespit tutanağı doldurulmaz.
Yukarıda belirtmiÅŸ olduÄŸumuz durumlarla ilgili bir kaza meydana gelmiÅŸ ise yapılması gereken ilk iÅŸlem polis ya da bölgeye bakan jandarmayı aramaktır. Aracınızın yerini deÄŸiÅŸtirmeden olay yerine kolluk kuvvetlerinin gelmesini bekliyorsunuz. EÄŸer ki yukarıdaki durumlar meydana gelmiÅŸ ancak kaza tespit tutanağı kolluk kuvvetleri tarafından tutulmamışsa bölgeyi ilgilendiren trafik ekiplerinin de bilgilendirilmesi gereklidir. Bu sayede onların rapor tutmaları saÄŸlanabilecektir.
Kaza tespit tutanağı sürücülerin maddi hasarlı trafik kazalarının meydana gelmesi sonrasında kazanın kayıt altına alınmasını saÄŸlamak amacıyla yapılır. Karşı sürücüyle anlaÅŸarak kaza tespit tutanağının tutulması gerekir.