Devletin vatandaÅŸları için saÄŸlamış olduÄŸu hizmetlerin başında ulaşımda kolaylık saÄŸlanması geliyor. Özellikle de büyükÅŸehirleri düÅŸündüÄŸünüzde burada ciddi anlamda bir trafik sıkışıklığı söz konusu. Her gün trafiÄŸe yeni araçların giriyor olması bu kalabalıklığın giderek büyümesine neden oluyor. Dolayısıyla devlette buradan yola çıkarak sürekli olarak ulaşım konusunda yeniliklere imza atıyor. Trafikte en büyük sıkıntıların başında zaman kaybı geliyor. ÖrneÄŸin Ankara için konuÅŸacak olursak belli saatler içerisinde trafiÄŸe çıktığınız zaman saatlerce beklemek zorunda kalıyorsunuz. Hatta ÅŸehirlerarası yolculuklarda yapılan paralı otoyollar ise birçok insanın tercih ettiÄŸi yöntemler arasında.
HGS ve OGS bu anlamda insanların ücretli olarak geçiÅŸ yapmasını kuyruÄŸa takılmadan geçmesi yönünde kolaylık saÄŸlayan bir sistem. Bu her iki geçiÅŸ sisteminin de amacının ulaşımı daha konforlu hale getirmek olduÄŸu biliniyor ancak aralarında nasıl bir fark olduÄŸu da çok fazla bilinmiyor. Yani OGS kullanmak mı daha avantajlı yoksa HGS kullanmak mı?
Biz HKsigorta olarak sizin için bu konuyu araÅŸtırdık.
HGS sürücülerin daha hızlı ulaşım saÄŸlamak amacıyla para yollara girebilmek için aldıkları ve ön camlarına yapıştırarak cihazın kendi kendine okuduÄŸu bir sistem. Bu manyetik kartın içerisinde araçla ilgili tüm bilgiler yer almakta ve belli bakiyeler yüklenerek geçiÅŸlerde otomatik olarak ücretin düÅŸmesi saÄŸlanıyor. Bu sayede sürücüler giÅŸede durarak ekstra bir yoÄŸunluÄŸa ve trafiÄŸe de neden olmayacaktır.
OGS’de aynı ÅŸekilde HGS gibi iÅŸleyen bir sistem. Zamandan tasarruf saÄŸlanması konusunda geliÅŸtirilmiÅŸ ve araçla ilgili tüm bilgiler otomatik olarak yüklenmiÅŸ. OGS RFID teknolojisi ile üretilmiÅŸtir ve ön camda yine barkod yapıştırılarak giÅŸeye gelindiÄŸi zaman sistem kendisi otomatik olarak okuyarak ödeme iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olur. Sürücüler OGS alabilmek için devletin belirlemiÅŸ olduÄŸu bankalara baÅŸvururlar ve cihazlarını ücret karşılığında alırlar.
OGS’nin farkı ise HGS’den daha önce kullanılmaya baÅŸlamasıdır. Türkiye’de 2012 yılından itibaren KGS denilen direk ödeme yöntemiyle geçiÅŸ kaldırılmış ve yerine HGS sistemi getirilmiÅŸtir. bu sayede meydana gelecek olan trafiÄŸin önüne geçilmiÅŸ olunmuÅŸtur.
Bu iki sistemin amacı da sürücülerin hızlı bir ÅŸekilde ulaşım yapılmasını saÄŸlamaktır. HGS cihazı OGS’ye göre daha uygun fiyatlıdır. 8 yıl kullanılabilir ancak OGS’nin kullanım süresi 4 yıldır.