Poliçeleri Zamanında Yenilemenin Önemi,
Türkiye’de sigorta poliçelerinin yenilemesinin diÄŸer ülkelerden düÅŸük olmasının başında ‘sigorta bilincinin düÅŸüklüÄŸü’ geliyor. Ancak, Türkiye’de bireylerin sadece sigorta bilinci deÄŸil, vadeleri dolmuÅŸ poliçelerini ‘yenileme bilinci’ de düÅŸük. Sigorta ÅŸirketlerinin, sigortalıya gönderdikleri ‘Süresi dolan poliçenizin yenilenmesi gerekli” ÅŸeklindeki kısa mesajlardan tutun, acentelerin telefon ya da e-mail’le müÅŸterilerini bilgilendirmelerine karşın, bazı sigortalılar, poliçelerini yenilememek konusunda ısrar ediyor. Poliçelerini zamanında yenilemeyen sigortalılar da haklarını kaybediyor. BaÅŸlarına bir ÅŸey geldiÄŸinde de büyük zararlarla karşılaşıyorlar. Bu nedenle bireyler ve kurumlar için sigorta yenilemek hayati önem taşıyor.
Sigorta Sektör temsilcileri, dolar kurundaki hızlı artışın da sigorta yenilemelerinde, sigorta bedelini artıracağını vurguluyor. Özellikle yangın branşında bu etkinin görüleceÄŸini ifade eden sigortacılar, sigorta bedelindeki artışın primleri de artırmakla birlikte bedeldeki artışın sigortalının da yararına olduÄŸunu kaydediyor. Sigortacılardan aldığımız bilgilere göre, Türkiye’de saÄŸlık sigortalarında yenileme oranı daha yüksek. Buna karşın, oto sigortalarında, Zorunlu Deprem Sigortası’nda (DASK) gibi sigortalarda yenileme oranının, saÄŸlık sigortasına göre düÅŸük olduÄŸu vurgulanıyor.
Süresi dolan bir poliçeyi zamanında yenilemeyen tüketiciler, ‘yenileme garantisi’ denilen bir haktan da mahrum kalıyor. Bu durum özellikle saÄŸlık sigortalarında hayati bir önem taşıyor. SaÄŸlık sigortası satın almış bir birey, poliçeyi zamanında (bitim tarihinden itibaren 1 ay içinde) yenilemezse, hem her türlü riske karşı açık hale geliyor. Hem de ömür boyu yenileme garantisini kaybediyor. Bu konuda somut bir örnek verirsek, Anadolu Sigorta’dan ‘tamamlayıcı saÄŸlık sigortası’ satın almış bir birey düÅŸünelim. Söz konusu sigortalının ‘tamamlayıcı saÄŸlık sigortası yenileme garantisi’ alabilmesi için sigortalılığını Anadolu Sigorta’da 4 yıl süre ile kesintisiz devam ettirmesi ve her bir yıl için poliçelerinde ödenen tazminatların, primlere oranının yüzde 100’ün altında olması gerekiyor.